De Bellende Engel - Vanaf april 2024

Het verhaal

Het archief van De Bellende Engel BV wordt al sinds sint-juttemis beheerd door de altijd optimistische archivaris John (John Buijsman). Door de jaren heen verzamelde hij alle antwoorden op alle vragen van het universum en gaf deze een plaatsje in zijn uit de kluiten gewassen archiefkast. John merkt dat hij en zijn archief de laatste jaren steeds minder worden geraadpleegd. Alsof er plots geen vraag meer is naar antwoorden, alsof iedereen alles al weet.

Op een dag krijgt John onverwacht bezoek van zijn directrice met vreselijk nieuws. De afdeling dreigt gesloten te worden wegens gebrek aan functionaliteit. Johns wereld stort in. Hij kan het simpelweg niet geloven, want waar moeten de kinderen nu heen met hun vragen? Ze probeert hem uit te leggen dat zijn methodes ouderwets en onhandig zijn. Dat het perfecte antwoord tegenwoordig te verkrijgen is met een simpele zoekopdracht op je telefoon. Dat zijn overdreven grote archiefkast past in een smartphone in je broekzak. Er is voor hem simpelweg geen ruimte meer.

John gelooft er geen snars van en vraagt haar om een antwoord te geven op een van de moeilijkst denkbare vragen: Wat is liefde? Hoe kan een smartphone daar nou een goed antwoord op geven?

Binnen enkele tellen volgt een antwoord via de telefoon van de directrice.: ‘Liefde is diepe acceptatie van en genegenheid voor, welgezindheid tot of toewijding voor een ander, of eventueel zichzelf.’ John wordt woest. ‘Dat is geen antwoord, dat is een zooitje moeilijke woorden op een rij’. John besluit haar te overtuigen van het belang van een goed gesprek. Want het is niet het antwoord dat telt, maar de weg ernaartoe.

 

Alle zintuigen doen mee

In deze musicale en zintuigelijke familievoorstelling is het filosoferen ‘over’ een vraag belangrijker dan het juiste antwoord vinden en de zoektocht naar dat antwoord vele malen interessanter dan het antwoord zelf. Daar waar het niet met woorden kan, mag de zintuigen hun werk doen. Hoe klinkt de liefde? Hoe ruikt honger? Hoe smaakt verdriet?

De Bellende Engel onderzoekt vragen van kinderen uit heel Nederland

Rondom deze voorstelling tourt een speciale telefooncel langs verschillende scholen in en rond Den Bosch en later door heel Nederland. Kinderen kunnen bellen met een engel die alle antwoorden heeft op alle vragen van het universum. Daar kunnen zij hun vragen stellen. Al deze vragen vormen een belangrijk onderdeel van deze voorstelling en zijn vormen teven de basis van een pamflet met daarin de duizend vragen van kinderen uit heel Nederland. Deze vragen worden geduid door filosofen, psychologen en kunstenaars. Wat zeggen de vragen van deze kinderen eigenlijk over onze samenleving?

 

 

CREATIVES
Concept en Regie Rowdy Pelgrim
Tekst Glenn Markesteijn
Roel Meijvis
Spel John Buijsman
Bart de Rijk
Ona Odili
Scenografie Tim Vermeulen
Decor - Performance Tim Tubee
Technische invulling - Performance Geert van Ouwendorp
Productieleiding Martine van de Ven
Regie Assistentie Sara Robben
Film Barry Schmitz
Foto Marloes Kemps

Deze voorstelling kwam tot stand op initiatief van Stephanie Biesheuvel

Boekingen:

Mirjam Nebbeling - Frontaal
Mail: mirjam@frontaal.nl
Tel: 020 – 6929603

 

Deze voorstelling wort gemaakt in co-productie met Theater aan de Parade