DE VOORSTELLING (Seizoen 21-22)

Het smelt. Haast onzichtbaar, maar het smelt. Wat het was, wordt het langzaam niet meer. Dus we houden het tegen. We vriezen het in. Houden het uit de zon. Want wat het was, dat moet het zijn. Maar wat als smelten geen aftakeling is, maar groei? Of smelten groei noch aftakeling, maar gewoon verandering? Verandering van de ene vorm naar de andere. Van vast naar vloeibaar. Van identificeerbaar naar onderdeel van de chaos. Van succesvol operazanger naar man die niet meer kan zingen vanwege zijn Parkinson.

 

Trailers

Interviews

Het verhaal

Drie jaar geleden werd Ernst Daniel Smid gediagnostiseerd met een levensbedreigende vorm van de ziekte van Parkinson. Dit aangrijpende verhaal dient nu als inspiratie voor de voorstelling Smelt, waarin ook Smid zelf te zien zal zijn. 

 

In Smelt worstelen twee acteurs met hun leven, hun identiteit en hun carrière. De een (Roán ten Cate, 24 jaar) is net afgestudeerd van de toneelschool en vastberaden om de wereld te veroveren. De ander (Ernst Daniël Smid, 67 jaar) had die wereld ooit aan zijn voeten liggen, maar met het verstrijken van jaren is zijn glansrijke carrière als een van de grootste operazangers van Europa langzaamaan steeds meer in verval geraakt – evenals zijn eigen lichaam, nadat bij hem een aantal jaar geleden de ziekte van Parkinson werd geconstateerd. Samen bevinden zij zich in twee tegengestelde levensfases: de een aan de voet van de Olympus, vol hoop en goede moed, de ander aan de andere kant van de berg, na er na een glorieuze beklimming keihard te zijn afgedonderd.

Smelt onderzoekt de vraag naar identiteit als het verhaal dat we van onszelf en de ander maken en welke rol succes en ambitie daarin spelen. Want ben je wie je bent, wie je wilt zijn of hoe anderen jou zien? En wat is succes eigenlijk, behalve een tussenstation tussen de as die we waren en de as waartoe we wederkeren? Door middel van lijven en stemmen, van humor en kwetsbaarheid, poëzie en filosofie worden deze vragen onderzocht. Hiermee is Smelt een theatrale documentaire dialoog met de hoogmoedige ambitie om het leven in al haar aspecten recht aan te doen met daarbij in het bijzonder aandacht voor dat verhaal over het leven dat we liever niet vertellen en horen: dat alles wat ooit was, ooit weer vergaat.

 

Dus vanwaar al die moeite?

 

CREATIVES
Concept en Regie Rowdy Pelgrim
Tekst Roel Meijvis
Spel Ernst Daniel Smid
Roán ten Cate
Choreografie Andrew Greenwood
Scenografie Tim Vermeulen
Muziek Erwin Steijlen
Audio vormgeving Tim van Esch
Techniek Sjef van de Ven
Productieleiding Pien Rutten
Regie assistentie Myrthe van Velden
Film Barry Schmitz
Pers en marketing Rajko Disseldorp
Kostumering Martine van de Ven
Artwork en vormgeving Nik van Rozendaal

© William rutten

Scènefoto's

 

 

Deze voorstelling werd gemaakt in samenwerking met Theater aan de Parade en mede mogelijk gemaakt door:

Gemeente 's-Hertogenbosch Pop-up fonds, Stichting VKS, Stichting C.C. , Stichting MDB800, Stichting Theaterwissel, Stichting Leye Fonds, Stichting Tilmanshof, Bas Bloem, Jan Van Zijl en Ella Kalsbeek

 

Met speciale dank aan: Frits Bekker, Bregtje Radstake, Paul Cornellisen, Eric Japenga